Lærebøker i musikk med propaganda?

Kom over læreboka i musikk på ungdommskolen der jeg jobber som pedagokk. Synes den var en SMULE farget av musikksynet til forfatteren?

Bruker f.eks 2 sider på å hylle Janis Joplin greit nok det, men se hva han skrev om punken:

”Antimusikk?

Sommeren 1977 lanserte gruppa Sex Pistols sangen God save the Queen og ble bannlyst i britisk kringkasting for å ha fornærmet dronning Elisabeth. Dermed var den kommersielle suksessen for punkrockerne fra London sikret.
Det var forretningsmannen Malcom McLaren som fikk ideen til Punkrocken etter å ha vært i USA og opplevd artisten Patti Smith vekke oppsikt med sin rå stil.
Stilen i punken var så ytterliggående at mange ikke greide at ta den alvorlig som musikk. Gitarene var ustemte, og det ble så vidt brukt akkorder. Basslinja var ofte bare en tone. Slagverket dundret av gårde i monoton rytme. De fleste gruppen var faktisk satt sammen av folk som ikke kunne spille. Sangen var ikke sang, men brøling og skriking. Tekstene var ikke vanlige sangtekster, men bare en ustanselig strøm av slibrigheter, tabuord og fornærmelser. Punkrockerne protesterte mot musikk ved å lage ikke-musikk eller ødelegge det eksisterende, og de ble fordømt av en hel presseverden.
Forretningsmannen McLaren var dobbelt lykkelig, for klesbutikken hans i London, som solgte klær i punkstilen, gikk så det suste, og gruppa Sex Pistols hadde greid å skape den politiske sjokkeffekten han var ute etter.
Snart begynte flere politiske retninger å utnytte punkstilen for å bli synlige. Det gjaldt både rasister og nynazister og antirasister. Men nyhetsvirkningen gav seg etter hvert, og punkstilen ble ufarlig og moteriktig.”
Og det var dett som sto om punk

Ellers sier den lite om elektronisk musikk men skriver litt om A-ha og dette var det lille:

”Selv om grupper som Pink floyd hadde skapt epokegjørende synthesizermsuikk allerede i 1970-årene, kom synthesizeren for alvor i bruk først på 1980-tallet. Sammen med de nye CD-platene bidrog den til å perfeksjonere lydbildet og produsenter og artister fikk fantastiske nye muligheter til å skape sitt eget sound”

Men verst er nesten New wave.
”Artistene søkte etter hvert bort fra glitter og stas og stod frem som alminnelig mennesker. 1980-årene ble sterkt preget av store stjerner som fulgte nettopp denne oppskriften, og som i tillegg hadde en enorm tiltrekningskraft på publikum. De mest kjente er Bruce springsteen, Tina Turner, Sting og Eric Clapton. Grupper som The police og Dire straits presenterte en musikk som var klar og enkel å lytte til, men basert på glimrende tekster og et grundig musikalsk håndverk. For selv om sangene kunne virke enkle, bygde musikken ofte på avansert haromnikk og rytme. Elementer fra blues og tidlig rock ble tatt opp igjen. Den nye retningen ble kalt New wave (eller nyveiv)"

Bare jeg som aner litt 68er musikkpoliti?

<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Milde ord. Dette var

Milde ord. Dette var virkelig ille. Får man spørre om navnet på forfatteren?

Både rasister og nynazister har laget punk, ja. Aiai.

--------------

"Vampires are make-believe, like elves, gremlins, and eskimos."

- Homer Simpson


<em>Soulmachine</em> sitt bilete

Geirmund Andreasen heter

Geirmund Andreasen heter vedkommende

Hasj fører til batikk


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Tja, så vidt Google kan se

Tja, så vidt Google kan se så har han ikke skrevet flere bøker. Ikke så rart, kanskje. Men rart at boken brukes. Si fra til lærerne, da vel!

--------------

"Vampires are make-believe, like elves, gremlins, and eskimos."

- Homer Simpson


<em>henrik</em> sitt bilete

Wow

Det må jeg si. Her var det mye grums. Finnes det ikke kvalitetskontroll på lærebøker nå for tida?


<em>Gird_09</em> sitt bilete

Det er i så fall trofaste

Det er i så fall trofaste partifunkjsonærer fra arbeiderpartiet som godkjenner dem. Det er virkelig noe galt med et land når en person som Åge Aleksandersen er ansett som revolsjonær og provoserende, fyren har da stemt AP i alle sine år. Det er jo nesten som i Kina. Opprør er kontrarevolusjonært og alt det der...
Faen, snart stikker jeg på skogen og lærer meg å skyte. Dette er for ille. Snart er det Arbeiderpartiet 2.0 som sitter med makten også. Eller FrP som noen kaller dem.

Guns are good and guns are great, to kill the people that you hate!
- Genitorturers: Guns are great


<em>Gird_09</em> sitt bilete

propaganda eksempel

Følte at jeg måtte nevne en billedtekst fra en bok vi hadde på gymnaset. Godkjent i Gro sin regjeringstid. Det var bilde av en gjeng med skinheads og under stod det: Nynazismen har aldri vært sterk i Norge, men kampen mot den må aldri stilne.
Jeg mener, greit nok at jeg er enig i billedteksten, men jesus da. Det skal da være måte på å tvinge meninger nedover folk.
Ikke nok med det, jeg gikk jo under den første tiden etter reform 94 og merket ikke noe særlig til sensur fordi jeg hadde en kul lærer. Men før eksamen kom hun til meg og sa: Disse emnene må du ikke skrive om, da stryker du automatisk. Hadde jeg fulgt retningslinjene fra departementet måtte jeg ha strøket deg flere ganger.
Fikk ikke lov til å skrive kritisk om monarkiet, demokrati eller nasjonalstaten. Hun presiserte dog at statskirken var fritt vilt. En bekjent av meg med en mindre kul lærer opplevde faktisk å bli strøket i en norsk tentamen fordi han kritiserte monarkiet.
Dette er ille, mye verre enn å mene at Sex Pistols var talentløse...

Guns are good and guns are great, to kill the people that you hate!
- Genitorturers: Guns are great


<em>krazycat</em> sitt bilete

Milde himmel

Naa fikk musikkviteren i meg kjempevondt. *ynke seg*

~ We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars


<em>Sabeltann</em> sitt bilete

tullebeinet

Dette kiler meg pokker meg godt i mitt politiske tullebein! Dette hadde vert trist om eg ikkje hadde gjett opp å leite etter fornuft :-P


Visningsval for kommentarar

Velje korleis du vil at kommentarar skal visast, og klikk 'Lagre innstillinger' for å aktivere endringane.