Kjettersk Kjeller

04/10/2006 19:00
description:

Kjettersk Kjeller onsdag 4. oktober

Religionsviter Mark Sedgwick (Kairo) snakker om:
Traditionalism: A secret world of Fascist magicians, Muslim mystics, Pagan goths and Indian nudists.

Gjeste-DJer:
Die Weisse Rose (København)

Kjettersk Kjeller har gleden av å invitere til en av de mest spesielle kveldene vi så langt har vært vertskap for.

Visste du at det finnes et hemmelig bindeledd mellom deler av gothkulturen, visse ordener av muslimske mystikere, nyfascistisk terrorisme, avarter av frimureriet og viktige religionsvitere som Mircea Eliade?

Det visste ikke Mark Sedgwick, førsteamanuensis ved det amerikanske universitetet i Kairo, heller. Men når han i sin forskning intervjuet europeere som hadde konvertert til islam, var det ett navn som stadig ble nevnt: Rene Guenon.

Rene Guenon var en desillusjonert okkultist som grunnla sin egen filosofiske retning, tradisjonalismen. Tradisjonalismen mener at den moderne verden nærmest bokstavelig talt er Apokalypsen, Ragnarok eller hinduenes Kali Yuga, men at vi gjennom å hengi oss til esoterikk og mystikk kan gripe tilbake i tiden til alle religioners felles kjerne, selve Ur-åpenbaringen. Tankeretningen er lite kjent, mye fordi mange av tilhengerne har holdt sine aktiviteter hemmelige.

Studiet av tradisjonalismen ledet Sedgwick inn i en lyssky verden der tilsynelatende uoverstigelige religiøse og politiske skillelinjer ble opphevet. Sentral var baronen Julius Evola: Seksualmagikeren og buddhismeeksperten som utviklet det italienske fascistregimets raseideologi på 30-tallet, og var inspirasjonskilde for 1970-tallets ”sorte terror”. I Sveits fant Sedgwick sporet etter Frithjof Schuons hemmelige orden av sufi-mystikere (Schoen flyttet senere til USA og henga seg til en blanding av indiansk religion og nudisme). I Russland fant Sedgwick en tidligere gatefeier som hadde blitt guru for den ”rød-brune” alliansen.

Deretter ble ting bare merkeligere...

Resultatet av Sedgwicks arbeid ble boken ”Against the Modern World: Traditionalism and the Secret Intellectual History of the Twentieth Century”. Boken er allerede blitt et standardverk om temaet, og vi er stolte av å ha fått denne fremragende forskeren, som også har skrevet glimrende bøker om sufisme og islam, til Oslo.

Foredraget denne kvelden vil bli holdt på engelsk, men Mark Sedgwick har lovet å legge de vanskeligste ordene igjen i Egypt. Og siden han har sin doktorgrad fra Bergen regner vi ikke med den store språkbarrieren.

Som vanlig ville ikke Kjelleren vært komplett uten litt musikk. København-bandet Die Weisse Rose frydet publikummere med sine dokumentariske dypdykk i europeisk krigshistorie på Fantasifestivalen i Kristiansand denne sommeren. Siden de gjerne ville besøke Kjeller’n denne kvelden, spurte vi like godt om de kunne snurre noen plater for oss. Regn med mye mørk og morsom musikk på hyggelig lydnivå, og en dæsj Marlene Dietrich.

Før vi ønsker velkommen, vil vi gjerne komme med følgende viktige melding: Mange utslag av tradisjonalismen er ikke særlig mer bekymringsverdige enn andre former for nyreligiøsitet. Tradisjonalismen kan, gjennom sin lære om alle religioners enhet, være en brobygger. Men siden dette temaet også appellerer til visse typer ekstremister, ser vi oss nødt til å gjenta det vi tidligere har sagt når vi har tatt opp slike temaer: Kjettersk Kjeller forbeholder seg retten til å nekte uønskede gjester adgang, eller vise disse bort. Vi regner likevel med at dette ikke blir nødvendig, ettersom våre gjester alltid har vist seg å være sjeldent hyggelige, morsomme og oppegående folk.

Dermed gjenstår det bare å ønske velkommen til denne veldig spesielle kvelden.

Tiden er som nevnt onsdag 4. oktober kl. 19, stedet er Posto Bar, C.J. Hambros Plass 2A (ved Tinghuset). Aldersgrensen er 18 år, og det koster 50 kroner å komme inn.

Mer informasjon:

www.kjetter.com
www.traditionalists.org
www.dieweisserose.dk
www.gablers.no


Stad:
Posto
<em>elektronika</em> sitt bilete

Jeg vil ha bugg! --- Fantasy

Jeg vil ha bugg!

---

Fantasy night delivery service by Santa


<em>henrik</em> sitt bilete

Redigere egen hending

Jeg forstår ikke helt hvorfor du ikke kunne redigere din egen event, så jeg har lagt inn ei luserapport host Drupal: http://drupal.org/node/83060


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Hvis du kommer, skal jeg ta

Hvis du kommer, skal jeg ta med Bugg til deg!

:d

--------------

"Racism is very lower-class. Upper-class people are never racists; they're anti-Semites."

P. J. O'Rourke


<em>elektronika</em> sitt bilete

Men pokker, jeg er jo i

Men pokker, jeg er jo i Trondheim den dagen. Det får bli bugg neste gang

---

Fantasy night delivery service by Santa


Visningsval for kommentarar

Velje korleis du vil at kommentarar skal visast, og klikk 'Lagre innstillinger' for å aktivere endringane.