Kjettersk Kjeller: Looney Runes

09/11/2005 19:00
10/11/2005 00:00
description:

Kjettersk Kjeller er tilbake, denne gangen i nye lokaler: Feber i Pilestredet 9, over gaten fra Hansen & Dysvik. Ja, vi vet at Feber er i annen etasje og ikke er en kjeller. Vi kommer sikkert til å le av de første 50 som spøker med det, men de neste får ei lårhøne fra Kjellern’s egen Knehøne.

Kveldens gjest på mikrofonen er James E. Knirk, professor i runologi ved Universitetet i Oslo. Knirk er redaktør for fagbladet Nytt om runer, og bestyrer Runearkivet som samler så godt som alle bøker om runer som kommer ut. Han har også en lun humor og en sans for det bisarre i tråd med det vi setter pris på i Kjettersk Kjeller.

Høsten 1898 ble det funnet en stein med noen merkelige innskrifter på en gård nær Kensington i Minnesota i USA. Runene (for det var det innskriftene var) på steinen forteller om en norsk-svensk ekspedisjon til Vinland – Amerika – i 1362, som møtte et blodig endelikt. Amerikahistorien måtte skrives om! I hvert fall hvis steinen var ekte...

Derfor er kanskje ikke rart at debatten om Kensingtonsteinen har rast helt siden den ble funnet. Så nylig som denne våren gikk en professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo god for at steinens var ekte. Kan gåten løses?

Knirk skal også gi oss et overblikk over de litt mer – ehem – ”utradisjonelle” delene av sitt fagfelt. Hva har runer med yoga å gjøre? Er norske runesteiner ikke ristet av nordmenn, men av fallosdyrkere fra Midt-Østen, slik en forfatter gitt ut på et anerkjent norsk fagbokforlag hevder? Og ikke minst: Burde innholdet på disse steinene rammes av pornolovgivningen?

En Kjettersk Kjeller ville ikke være det samme uten en musikalsk gjest, og vi har nå begynt å invitere tilbake gjester vi har hatt det spesielt hyggelig sammen med. Så hvem kan passe bedre til å spille noen runologiske toner enn Nebelhexe?

Nebelhexe, eller Andrea Meyer Haugen som hun også heter, er en av Norges best bevarte musikalske hemmeligheter. Flere plater under navnet Hagalaz’ Runedance, med hennes unike blanding av darkwave og folketoner, har gitt henne kultstatus på kontinentet. Nebelhexe gjorde stor suksess sist hun gjestet Kjeller’n, og vi gleder oss til å høre alt fra Agnes Buen Garnås til Kate Bush og Dead Can Dance.

Velkommen til en kveld i runenes tegn!

Neste Kjettersk Kjeller er forresten 7. desember, da får vi besøk av Radioteater-legenden Nils Nordberg og DJ Deadswan for en ekte ”true crime”-kveld sammen med Sherlock Holmes...

www.khm.uio.no/samlinger/runearkiv
www.nebelhexe.com

Stad:
Feber
<em>Soulmachine</em> sitt bilete

Gøy

Dette blir bra. Foredraget blir sikkert bra som alltid, men var veldig fornøyd med Andrea Haugen som DJ forige gang. Tror det var første gang ute at jeg fikk høre Devin Townsend, Earth og Mila Mar.

Bongo fra Kongo,- Thorbjørn Jagland


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Hyggelig at du synes det.

Hyggelig at du synes det. Hvis du legger inn en beskjed i gjesteboka på Kjeller-siden, blir Andrea sikkert veldig glad. Jeg synes jo at hun fortjener mer anerkjennelse enn hun får her i Nårjeland.

--------------

- Bare paradiset eller havet kunne få meg til å gi opp å søke hjelp fra musikken.
(E. M. Cioran)


<em>Sabeltann</em> sitt bilete

*nikke*

Dama er jo beintøff.


Visningsval for kommentarar

Velje korleis du vil at kommentarar skal visast, og klikk 'Lagre innstillinger' for å aktivere endringane.