Litt om hørsel

Da jeg var 26 klarte jeg i min forsatt ungdommelig tro på at jeg tålte alt, og uviten om hvordan man faktisk skader hørselen, å pådra meg tinnitus og hyperakusis. Tinnitus er som kjent konstant piping i ørene, og hyperakusis er overfølsomhet for lyd. Foranledningen var anskaffelse av en "godamn huge" forterker som måtte testes ut, samt en discman med 9 timers batterilevetid. Det ble rett og slett for mye høy lyd over en for kort periode.

Joda, jeg har klart å innfinne meg med at det piper, og har funnet ut at det finnes gode og dårlige perioder. Periodene avhenger veldig mye av hvor mye jeg utfordrer tinnitusen. Konserter i fylla uten øreplugger er typisk en for stor utfordring. Å sitte i noen timer med synthene å lage lyd oppleves også som en provokasjon av mr. Øre.

I de siste par månedene har det vært ekstra ille, og til min store desperasjon opplever jeg at jeg faktisk begynner å høre dårligere på det ene øret. Det er jo en kjensgjerning at tinnitus som oftest fører til nedsatt hørsel over tid, men jeg er allikevel litt overrasket(mest pga den vanlige holdningen at "det skjer jo ikke meg") og ikke så veldig blid på at det skjer akkurat meg. Akkurat nå er det på et punkt hvor jeg merker at stereoperspektivet forflytter seg, i og med at endel frekvenser ikke fanges opp så godt av det ene øret.

Spesielt godt er det heller ikke. Lyden blir jo tidvis veldig merkelig, og jeg merker at jeg vegrer for å eksponere meg for så mye lyd jeg ønsker å eksponerer meg for. Normalt hører jeg på musikk ved enhver anledning, men akkurat nå for tiden blir det mer delvis og spredt. Unektelig et veldig stort savn. Og samme med musikken jeg er så ivrig etter å få laget, men som stopper seg hver gang, fordi jeg blir "sliten" i hodet og provoserer tinnitusen så jævlig av mye lyd over lang tid.

Faen i helvete så irriterende altså. Her har man en musikkinteresse høyt over gjennomsnittet (som så mange andre her inne), og så klarer man i et uvørent øyeblikk å pådra seg en hørselskade som blir verre over tid. Skulle gitt mye for å reise tilbake i tid og moderere musikkspillingen i den perioden dette skjedde. Jævla mye. Men gjort er gjort.

Min instendige oppfordring til dere som fortsatt har hørselen i god behold, vær jævla forsiktige. Man aner ikke hvor irriterende og trist det er før man sitter der en dag med en hørsel under normalen. Piping, skurring og bortfall av frekvensområder er utrolig kjipt, og med en stor musikkinteresse så blir man gående å tenke på det og irritere seg over det veldig mye.

Ikke gå på konserter uten øreplugger, selv om du i fylla ikke opplever lyden som så veldig høy allikevel. Moderer volumet i mp3-spilleren din. Og når du merker at du blir litt "sliten" etter å ha hørt på musikk (da er du så sinnsykt i faresonen for å tippe over til en hørselskade), slå av musikken og nyt stillheten til neste dag.

Det var mitt lille hjertesukk, og forhåpentligvis en vennlig advarsel til andre. :)

<em>kriegaffe nr11</em> sitt bilete

Øyrepropper har vorte

Øyrepropper har vorte standardgave til familie og vener. Eg trudde sjølv eg hadde vore flink, men tok feil.

Eit par hundre kroner sparer ein for mykje angst og beven.

Kan legge til at høg lyd og alkohol er ein utprega dårleg kombinasjon, av di dei musklane som vanlegvis er med på å dempe lyd ikkje heilt reagerer.

~ikkje selg skinnet før bjørnen er spist~


<em>Gird_09</em> sitt bilete

tinnitus er kjipe greier

Jeg pådro meg tinnitus etter en altfor høy ministrykonsert for noen år tilbake. Hadde kostet meg veldig lite å ha ørepropper.
Og jeg har enda ikke lært. Glemmer nesten alltid å ha med meg beskyttelse.
Jeg tenker at en statistikk over hørselsskader på dette forumet ville finne sterk overrepresentasjon. Samt sterk økning med alderen.
___________
Now I'm breathing the breath of god,
And the cold wind cleans my mind.


<em>Disynthegration</em> sitt bilete

Det har du nok helt rett i

Det har du nok helt rett i; både det med overrepresentasjon her på synth.no, samt tiltakende omfang mht. alder.

Derfor føler jeg et visst kall når det gjelder å informere folk av og til. Minne dem på det. Og ikke minst minne folk på at det holder med EN uheldig konsert. Det er sågar folk som får tinnitus på kino i disse dager (Kolosseum har nok endel øresus på samvittigheten).

---------------------------------------------
* I have counted to infinity. Twice *


<em>komputergirl</em> sitt bilete

jeg rigger lys mens

jeg rigger lys mens lydsjekker holder på nesten hver uke og der er det vanlig kost med jævlig feedback man får tårer i øynene av, øredøvende trommer og whatnot. når man da holder på med lys, er farlig lett å drite i ørepropper (særlig siden de fleste rimelige ørepropper rett og slett ser døv ut med neonfarger og tåpelige mønster). slike advarsler som dette er godt å få innimellom for da skjønner man at tinnitus ikke bare er noe som kun skrives om, det skjer faktisk med mange pga uforsiktighet. så takk! neste uke skal jeg bruke propper :)


<em>Illsynth</em> sitt bilete

Nå fikk jeg dårlig

Nå fikk jeg dårlig samvittighet ovenfor ørene mine. Hørselen er viktig, spesielt for oss som er så glad i musikk. Her gjelder det å passe på. Må bare huske det, og kanskje kjøpe et par som er litt bedre enn de gule som popper ut og stjeler så mye av lyden


<em>myotis</em> sitt bilete

Kan anbefale ett par som

Kan anbefale ett par som kostar 95 kr på Multima i Oslo.
De är svarta (det som stikker ut) Och har en svart tråd festet på så man inte mister de.
Dempingen är ca 22 dB.
Finns ju de som kostar lite mer och dämpar ända mer, men det hade inte sån fin och praktisk snor
Men Fråga Magdalena hur de funkar. Jag har bara vurdert den estetiska sidan..

~dieselmannen är din vän~


<em>vitriol</em> sitt bilete

Jeg skjønner deg så alt

Jeg skjønner deg så alt for godt ettersom jeg lever med en tinnitus/hørselskade som gjør at jeg stadig vekk vurderer å slutte med musikk. Mest sannsynlig er den drøyere enn de fleste opplever den ettersom jeg har fem-seks forskjellige lyder, overfølsomhet, tidvis tap av bass og en morsom pitchshifter litt a´la donald som legger seg på toppen av lyder som er rundt meg som er skarpe eller lyse. Barnestemmer og damestemmer f.eks. Det tok meg flere år å lære meg å leve med den og jeg ble på en måte "kvitt den", vant til den eller glemte den om du vil. Men, tinnitus oppstår ikke bare som følge av høy lyd. Det er i høy grad psykosomatisk og kan forverres eller oppstå som følge av livsstil, livskriser eller annen sykdom. Uheldige omstendigheter har gjort at den nå nettopp har kommet tilbake for min del, verre enn noensinne. Jeg fikk den "drøye" tinnitusen i 2001 etter å ha hatt "normal" tinnitus siden 97 og har siden det lest mye om temaet og har blitt en slags hobbyprofessor på området. Jeg kan gi deg noen tips uten at jeg orker gå i detaljer og uten at jeg kan garantere at dette vil funke/gjelde for alle.

-vær forsiktig med alkohol, spesielt brunt brennevin og vin. Dette gjelder i høyeste grad på konserter ettersom alkohol sløver ørets naturlige "forsvarsmuskel" i tillegg til at man tror at lyden er lavere enn den er. Muskelen trenger normalt ca tre dager på å komme seg etter en vanlig konsert. Turneer og festivaler er med andre ord ikke gunstig. Muskelen er forøvrig veldig dyktig og jeg tror ikke det er tilfeldig at jeg ikke kjenner noen trommiser som har tinnitus. De vet tross alt nøyaktig når skarpen eller crashcymbalen kommer og øret rekker da å passe seg.
-kun moderate menger koffein, nikotin og salt
-nok søvn
-unngå stress
-spis jevnlig, sørg for ikke å bli skrubbsulten for så å hive innpå
-tren hvis du orker
-ligg unna ting som gjør deg introvert og øker blodtrykket

I det hele tatt, lev så sunt som du klarer! Men prøv å ikke la det bli en besettelse for det er IKKE sunt å tenke på tinnitusen hver dag. La rutinene bli en naturlig del av hverdagen og ikke tenk på det som "tinnitusprogrammet". Du skal jo helst glemme den. Selv ba jeg venner og familie slutte å spørre meg om den etter en stund og helst burde jeg ikke skrive dette i det hele tatt;)

For en relativt lang periode bør du unngå situasjoner som får deg til å tenke på tinnitusen. F.eks stille rom. Du burde heller ikke dekke fullstendig over tinnitusen med mye høy lyd. Det "ideelle" er å ha litt lyd i rommet som er et lite hakk lavere enn tinnitusen din for så å forsøke å fokusere på den istedenfor. Dette kan du trene deg opp til på samme måte som man glemmer bestefarsklokka på veggen etter en liten stund. Det kan være nok med litt trafikkstøy fra gata eller viftestøy fra PC´en, bare det ikke er helt stille hjemme. Det tok meg ca to år fra jeg fikk tinnitus til jeg klarte og legge meg om kvelden og ha det helt stille rundt meg. Det handler mye om å akseptere situasjonen og at man aldri vil få det helt stille igjen. Som jeg faktisk leste en plass: "Se på den som din hemmelige venn". Nåja...en slags Skybert i form av Tinnitus var vel ikke det jeg drømte om som som liten pjokk.

Slutt også å lytte etter tinnitusen. Unngå å sjekke om den er der hver morgen når du våkner eller hvis du plutselig kommer inn på venterommet til legen og det er tyst som graven der. Hvis du lytter så finner du den. Det er kanskje derfor musikere og musikkelskere oppdager tinnitusen fordi man er spesielt redd for hørselen og sjekker mye oftere i forhold til f.eks en lastebilsjåfør. Lastebilsjåfører sjekker heller hva de har blitt sammenlignet med i det siste.

I undersøkelser som har blitt gjort på personer med tinnitus, der de har blitt bedt om å sammenligne deres oppfatning av volumet på tinnitusen med andre kjente lydkilder som befinner seg rundt oss i det daglige, har svært mange svart f.eks, flymotor, sirener, trompeter osv. Trøsten vår kan da være at dette ikke er fysisk mulig. For det er en grense for hvor høy lyd man selv klarer klarer generere i hodet/øret sitt. Jeg husker ikke antall desibel, men man kunne sammenligne det med en samtale på svært lavt volum, ihvertfall ikke særlig høyt. De fleste lyder rundt oss skal være nok til å maskere tinnitusen. Problemet til disse forsøkspersonene var at fokuset var konstant på tinnitusen. Akkurat dette "faktumet" hjalp meg godt på vei til å bli bedre, for å være helt ærlig så driter jeg i om det er fakta eller ikke så lenge det hjalp. Man må huske på at det ikke er så innmari mye konkret viten om dette enda og det er først de siste årene leger har begynt å få et minimum av kunnskap om temaet, og da mener jeg virkelig et minimum. Man må bare prøve seg frem, velg selv hva du tar for god fisk av det du leser eller hører.

Du kan også kontakte landsforeningen for hørselshemmede. De kan neppe gjøre så mye men du kan få utskrevet en pute, eller "kast kjæresten ut av senga-puta" som jeg liker å kalle den. Det er rett og slett ei pute med en liten høytaler inni med en liten minijack-inngang og et lydkort som du plugger inn i denne. På lydkortet kan du velge mellom klassikere som "Rainforest", "Desert Wind", "Tropical Rain" og "White Noise" for å nevne noen. Jeg syntes ikke det var så fett så jeg plugga inn minidiscen min med Biosphere. For å være ærlig ble jeg ikke så glad i denne puta men mange liker den visst nok, og den er gratis. De har/hadde også noen kurs som går på å trene seg opp til å glemme faenskapet. En kollega av meg på jobb fikk forresten fjernet tinnitusen hos en kiropraktor som heter Jacob på "Klinikk For Alle" som ligger på Majorstua. Mest sannsynlig var den i hans tilfelle forårsaket av spenninger i kjeven men selv har jeg tenkt å prøve. Husk at tinnitus ofte skaper en ond sirkel der tinnitus gir spenninger og spenninger gir tinnitus osv.

Akkurat nå har jeg som sagt et slags tilbakefall men jeg er i full gang med alt jeg har skrevet over her etter å ha latt det flyte ut litt for mye. Kjedelig men det funket i mange år og burde funke igjen. Kanskje noe av det funker for deg.

Hilsen en som ikke synes Tinnitus er et kult navn på en festival;)


<em>Disynthegration</em> sitt bilete

Sant

I og med at jeg har hatt tinnitus/hyperakusis i 11 år nå, så har jeg lest endel om det. Og har lest omtrent det samme som du skriver over her. Og det er helt klart noe i det. Problemet er bare at det føles så veldig kjipt at tinnitus skal styre livet, på et vis. Selv om jeg sikkert ikke hadde hatt vondt av å spise sunnere, sove mer og trene mer. Vet om minst 10-20 andre organer i kroppen min som hadde tatt imot en slik endring med åpne armer. :)

Eneste jeg stusset litt på var det med "volumet" en tinnitus kan skape. Leste en artikkel om blikkenslagere og smeder, som var spesielt utsatt for høyvolum-tinnitus. Ikke så rart, når man forestiller seg hvilke lyder de utsettes for når de banker med en metallhammer på en ambolt hele dagen. Jeg er rimelig sikker på at det stod rundt 90-100 desibel. Og det er sinnsykt høyt. Er vel som å gå med en røykvarsler på hvert øre, og samtidig prøve å leve et normalt liv. Argh....

Og at tinnitus strekker seg over flere frekvenser er helt normalt. Jeg har også noen fine "akkorder" der inne, men jeg har aldri tatt meg bryet ved å måle akkurat hvilke. Men sånn omtrent hvor de ligger i frekvens vet man jo, man har jo litt lydøre tross alt. :)

Som en kuriositet kan jo også "audibel tinitus", eller hørbar tinnitus, nevnes. Dette er det sprøeste! Da kan faktisk lyden av tinnitusen registreres på utsiden av øret. Den er nok ikke like høy som en røykvarsler, og det skal nok presisjonsinstrumenter til for å måle det, men dog! Psyko! :)

God bedring med tinnitusen din forresten. *krysse fingrene*

---------------------------------------------
* I have counted to infinity. Twice *


<em>vitriol</em> sitt bilete

Ja det med volumet på

Ja det med volumet på tinnitusen er vel vanskelig å si noe bombastisk om. Poenget mitt var vel at de fleste tiltak er rimelig "shady" og siden mye av dette går på psyken så må man velge selv hva man betrakter som sannheter. Jeg trodde på det da og velger fremdeles å tro på det. For min del tviler jeg på at hodet/øret klarer produsere en lydstyrke på 100 db, det burde man jo trenge en forsterker til. Jeg mener det er mere sannsynlig at de oppfatter lyden så høy uten at den egentlig er det.

Jeg er fullstendig enig med deg i at tinnitusen ikke skal styre livet, det var det jeg også konkluderte med etter en stund og gjenopptok enkelte dårlige vaner. Nå når det har kommet tilbake angrer jeg selvfølgelig på det. Når det står på som verst er det lett å bli besatt av tinnitusen og hvilke ting som påvirker den i positiv eller negativ retning. En gjettelek der det kanskje ikke finnes noen riktige svar.

Det høres ut som du har fått det rimelig ille slik du beskriver det og jeg håper for din del at du vil oppleve en bedring en dag;)


<em>Disynthegration</em> sitt bilete

Tinnitusen er en ting...

Tinnitusen er en ting, og den har jeg forsåvidt lært meg å leve med. I dårlige periode er det mindre morsomt, og man KAN ikke unngå å innrette seg etter det. Men normalt så går det litt tilbake, også er man i dårlige vaner rimelig kjapt igjen.

Det som plager meg aller mest er hyperakusisen, overfølsomhet for lyd. At enkelte frekvenser skurrer og høres forvrengte ut. Spesielt høye frekvenser. Matpapir som krølles, rennende vann, etc. skaper et helt merkelig lydfenomen. Lydbildet blir helt feil, og det kan være vondt/plagsomt å høre på det. Og det at tinnitus ofte fører til nedsatt hørsel, noe jeg frykter at jeg har fått første smaksprøve på nå. Spesielt på det ene øret, høye frekvenser. Som å skru ned diskanten på en EQ. Og da blir hele lydperspektivet forvridd. Jeg VET at musikken har hi-hat i begge kanaler, men hører det bare på den ene side. Det er det som skremmer og irriterer meg aller aller mest altså.

Forøvrig er ikke tinnitusen min i nærheten av 90 dB. I det normal støybildet i f.eks. Oslo sentrum hører jeg den knapt. Verst når man er på en stille plass, f.eks. på tur i skogen, eller når hodet legger seg på puta om kvelden. :)

Men misforstå meg rett. Jeg er overhodet ikke uenig i det du sier som mulige forslag for å avhjelpe tinnitus. Det er ingen tvil om at stress, lite søvn, etc. gjør det verre. Og man kan selvsagt ved å legge om rutinene sine oppleve at tinnitusen går noe tilbake. Men det jeg synes er trist er at legestanden vet veldig lite om dette, og det er veldig lite de kan gjøre for deg når du først har fått det. Synes det er veldig merkelig. De kan jo operere øyne med laser. De kan fikse veldig mye rart. Men ørene... der kan de fint lite. Dessverre. Og personlig tror jeg de bør putte endel penger inn i slik forskning nå, for generasjonene som vokser opp nå vil være befengt med hørselskader i bøtter og spann.

Og når det gjelder den hodeputa med høyttaler i... flott påfunn. Men livsfarlig for meg. Samboeren min hadde drept meg allerede første kvelden. :)

---------------------------------------------
* I have counted to infinity. Twice *


<em>vitriol</em> sitt bilete

Jeg må bare spørre deg men

Jeg må bare spørre deg men opplever du hyperakusisen som periodisk mens tinnitusen er konstant?

Lurer bare litt fordi normalt har jeg konstant tinnitus (som jeg kan leve med) og en følsomhet med merkelige lydfenomener som tidligere har kommet med spredte mellomrom og vart en dag eller to. Dette har jeg lært meg å leve med ettersom jeg stort sett har tenkt at det går over om en dag eller maks to. Nå har denne perioden vart i nesten tre uker og jeg begynner bli litt bekymret for at den ikke gir seg:(


<em>Disynthegration</em> sitt bilete

Hyperakusisen er konstant, men veldig varierende

Hyperakusisen er også konstant men VELDIG variabel. Enkelte lyder skjærer, uansett og når som helst. Men ikke så ille at det ikke kan unngås. T-banen som bremser kan være helt for bitch, selv i en god periode. Akkurat nå er det mange lyder som er helt jævlige, og da er det en typisk dårlig periode. De dårlige periodene pleier å roe seg, ja. Heldigvis. Men dessverre vet jeg aldri hvor lenge de vil vare, og jeg VET jo ikke om det gir seg denne gangen også.

---------------------------------------------
* I have counted to infinity. Twice *


<em>vitriol</em> sitt bilete

Nei, det er det som er

Nei, det er det som er kjipt, man vet aldri. Lurte bare fordi jeg enda har tilgode å møte eller lese om noen som har det akkurat som jeg har det. Alle har det vel på sin måte og det gjør jo ikke ting noe enklere.


Visningsval for kommentarar

Velje korleis du vil at kommentarar skal visast, og klikk 'Lagre innstillinger' for å aktivere endringane.