Kjettersk Kjeller: American Gothic

13/09/2007 19:00

Kjettersk Kjeller
Torsdag 13. september

Religionsviter Jan Ingar Thon snakker om

American Gothic: Dommedag, giftslanger og det første 11. september

Musikk ved Kjellerens faste snurrere

Etter en lengre sommerferie er det på tide med en ny Kjettersk Kjeller igjen. Denne gangen har vi invitert den foredragsholderen som kanskje mer enn noen annen har satt sitt preg på Kjeller’n: Vår egen ekspert på Aleister Crowley og Dyret i Åpenbaringen, Jan Ingar Thon.

Selv om terrorangrepet på World Trade Center den 11. september 2001 har vært skjellsettende for amerikansk selvforståelse, er terrorhandlinger på denne dagen ingen ny foreteeelse i USAs historie. Den 11. september i år markerte 150-årsdagen for massakren på 120 ubevæpnende nybyggere ved Mountain Meadows i 1857. Akkurat som i New York i 2001 ble uskyldige menn, kvinner og barn ofre for terror i ideologiens navn. Men gjerningsmennene for 150 år siden var hverken utenlandske terrorister eller fiendtlige indianere.

Fortsatt er massakren ved Mountain Meadows en av de mest kontroversielle episodene i USAs historie. Og de mange forsøkene på få klarhet i hva som skjedde den gangen er som hentet fra CSI eller X-files, med uhyggelige knokkelfunn, skumle konspirasjoner og modige rettsmedisinere.

Hvem var det som sto bak denne ugjerningen?

Med Mountain Meadows-massakren som utgangspunkt skal vi bevege oss inn i Amerikas mørke underskog av underlig og tidvis livsfarlig religion, der man sjonglerer med giftslanger og drikker stryknin og bilbatterisyre.

Musikken, som jo er en viktig del av en skikkelig Kjettersk Kjeller, besørges av vår vanlige stab av platesnurrere.

Som vanlig finner du oss i kjelleren under Den Gode Cafe i Fredensborgveien 13. Men bemerk at denne kjelleren finner sted på en torsdag. Ellers er alt ved det vanlige, som attenårsgrensen og at det koster 50 kroner å komme inn når dørene åpner kl. 19.