Kjettersk Kjeller: Svartebøker og mørke gjerninger

07/02/2007 19:00

Den Gode Café, Fredensborgveien 13. •
Dørene åpner kl. 19. 18 års aldersgrense, og det koster 50 kroner å komme inn.

Svartebøker og mørke gjerninger: Blader fra demonologiens historie. Ved professor Arne Bugge Amundsen.

Gjeste-DJ:
Maniac (Ex-Mayhem/Skitliv)

Kjettersk Kjeller er tilbake - i kjelleren.

Når man strengt tatt trenger en kombinasjonen av et intimt kafélokale og et auditorium (som også helst bør være en kjeller), kan det bli kjelkete å finne lokaler.

Men vi at vi har skutt gullkjelleren: Den nyoppussede kjelleren under Den Gode Café i Fredensborgveien (like bak “hoved-Deichman”, og vegg i vegg med restaurant Klosteret). Her er det 70-80 sitteplasser og en stemning (les: peis) som vi tror vil innby til å hygge seg utover kvelden. Vi vil også slå et slag for stedets kjøkken, som holder et trivelig prisnivå.

Vi er så fornøyde med dette at vi har satt sammen en kveld med to av de vi mest av alt ville invitere tilbake til Kjeller’n.

Foredragsholder blir Arne Bugge Amundsen, som stamgjester vil huske fra hans foredrag om kjetteriets historie. Det foredraget var så bra at vi har kriblet i fingrene etter å invitere ham til Kjeller’n igjen.

Bugge Amundsen er professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, der han holder på med forskningsprosjekter med titler som ”Talking to Devils and Angels in Scandinavia 1500-1800”. Så til teolog å være vet han fryktelig mye om svartebøker, demoner og slikt. Dette blir da også kveldens tema.

Alle har hørt om ”Svarteboka”, men det finnes ikke én svartebok. Sannheten er nok snarere at hver magiker har skapt sin egen bok, men at det har vært et lurt markedsføringsgrep å hevde at ens egen bok har vært selveste Svarteboka.

Men hvordan så disse bøkene ut, hvem brukte dem – og ikke minst hvordan ble de brukt? Hva gjør man egentlig når man har manet fram en sur og sulten demon? Og hvordan ser demonologer og åndemaneres hverdagsliv ut, egentlig? Og aller viktigst – har vi mast nok på Bugge Amundsen til at han stiller i tweed igjen?

I tweed stiller neppe Maniac, selv om han etter mange år som frontfigur for de glade musikantene Mayhem nok vet ett og annet om mørke gjerninger han også. Maniac, eller Sven Erik Fuzz-Kristiansen som Folkeregisteret kjenner ham som, gjestet Kjeller’n for noen år siden og det ble raskt klart at vi måtte invitere ham tilbake. Siden Kjeller’n ikke egner seg til den tyngste musikken blir det lite av den typen musikk han nå spiller i punk-metal bandet Skitliv, men vi kan regne med mye trivelig dark-folk, gospel, lettindustri, country og annen godlyd.

I tillegg vil vår vanlige stab stå for litt underholdning.

Velkommen onsdag 7. februar til våre nye lokaler i Den Gode Café, Fredensborgveien 13. Vi åpner dørene til kjelleren kl. 19, det koster 50 kroner å komme ned og du må være fylt 18 år.