En fin kveld for fotball…


Som Arne Scheie ville sagt det: Dette er en fin kveld for fotball dere. Nå spilles det ikke fotball på Waldbühne i Berlin, men derimot pleier Depeche Mode å ha konsert der. Noe som skjedde torsdag 13. juli i år. Og det var en fin kveld…
Depeche Mode kom på scenen sånn cirka 20.15. Da var det ennå lyst, noe som gjorde at lys og bakgrunnsbilder ikke kom helt til sin rett. I tillegg ser det ikke ut til at Dave Gahans stemmeproblemer er helt over. Etter en to tre sanger lurte jeg på om stemmen ville holde hele konserten. Men det gikk bra. og etter at Martin Gore hadde sunget noen sanger virket Daves stemme ganske normal igjen.
Det ble en god konsert. Og etter hvert som det ble mørkt, ble det mer intimt og stemningsfullt. Og kanskje gjorde det sitt at folkene rett foran oss dampet hasj til den store gullmedaljen. Fredrik Hauge i Bellona burde heller dratt til Berlin på konsert. Ingen narkohunder, og han ville havnet i godt selskap. Nå lurer jeg bare på hvor skadelig det er å være passiv hasjrøyker.

Kveldens øyeblikk for meg var da Martin Gore sang Home. Mot slutten av sangen gikk han helt frem på catwalken ut fra scena og lot seg hylle. Stemningen var stor da han strakk armene i været. Men kanskje var det litt trist også. For hvor lenge kommer Depche Mode til å holde på. Er det avskjeden vi nå er vitne til? På vei til Waldbühne hang det plakater for en kommende konsert med Rolling Stones. Så Dave, Martin og Fletch kan ha mange år foran seg ennå. Men jeg ser ikke helt for meg en 60 år gammel Dave dra Personal Jesus og gjøre sine frekke dansetrinn.
En annen ting som slo meg, er at Depeche Mode vanskelig kan karakteriseres som et synth-band – i hvert fall live. Det er ganske rocka, og Martin er gitarhelt like god som noen. Men det er vanskelig å stige ut av båsen du er havnet i. En gang synth-band – alltid synth. Eller homse-musikk som Pondus liker å kalle det.

I norske aviser ble det bemerket fans med ganske høyt hårfeste på Quart-festivalen. I Berlin var det bemerkelsesverdig mange gravide kvinner på konserten. Å være på konsert med Depche Mode før man blir født virker som en god start.
Det var også morsomt å se at folk som ankom Olympiastadion per bil, var kledd i lette sommerklær. Det var 32 grader i Berlin denne dagen. Men etter litt akrobatikk inne i bilen kom man ut helt kledd i sort og med matchende boots. Klar for konsert.