Kjettersk Kjeller: Raiders of the Lost Aryans

28/02/2007 19:00
28/02/2007 19:33

Kjettersk Kjeller onsdag 28. februar

Forfatter Heather Pringle:
Raiders of the Lost Aryans: Himmler’s Ahnenerbe and the Quest for Occult Power and a New Golden Age

Vi vet det er kort tid siden forrige Kjeller, men vi fikk en mulighet vi bare måtte slå til på.

Dersom du har sett filmene om Indiana Jones, husker du sikkert nazi-arkeologene som roter rundt i Himalaya og Egypt på jakt etter overnaturlige krefter. Men visste du at disse tvilsomme typene er basert på en sann historie?

Deutsches Ahnenerbe var et forskningsinstitutt opprettet av SS-sjef Heinrich Himmler. Hensikten var å bevise at den ariske rasen var overlegen, og kilden til all virkelig kunnskap og kultur. Instituttet skulle også spore den ariske rases vandringer fra sitt urhjem på Atlantis, og finne magiske krefter som kunne erstatte moderne vitenskap.

Ahnenerbe sysselsatte en merkelig blanding vitenskapsfolk. Bruno Beger var i sann nazistisk ånd opptatt av folks skaller og ikke skydde noen midler for å legge dem til samlingen sin. Mens eventyreren og fjellklatreren Ernst Schäfer trengte inn i det hemmelighetsfulle Tibet, dro andre dro til Norge for å dechiffrere budskap fra helleristningene.

”Himmlers Rasputin”, Karl Maria Willigut, var i følge eget utsagn inkarnasjonen av guden Tor og Tysklands egentlige konge. Mens Ahnenerbe-kollegaen Otto Rahn var på sporet av Den Hellige Gral og skrev bøker som hyllet Lucifer. Og da allierte styrker rykket nærmere, forsøkte forskningsinstituttet å få laget en kopi av selveste Tors Hammer…

Historien er så vanvittig at det nærmest bare er det faktum at Ahnerbes ytterste funksjon: Å tilrettelegge for Holocaust, som minner oss om alvoret.

Kanadieren forfatteren Heather Pringle har skrevet boken The Master Plan, det definitive verket om Ahnenerbe. Hun kommer til Oslo for å forelese ved en konferanse ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter ved Universitetet i Oslo, og vi er veldig stolte over at hun også avlegger oss et besøk. Her blir nok snippen litt løsere. Foredraget blir selvfølgelig på engelsk, men siden forskningsformidling er Pringles fag, regner vi ikke med at språket blir noe problem.

Siden dette er et litt ekstraordinært arrangement, har vi ikke booket inn noen gjeste-DJ for anledningen, men vår faste stab kommer til å sørge for den stemningen som er en viktig del av en kjellerkveld.

Som vi tidligere har gjort når vi har tatt opp temaer som kan tiltrekke seg ubehagelige folk, minner vi om at vi forbeholder oss retten til å bortvise gjester. Men vi minner også om at vi aldri har trengt å gjøre dette, og dermed regner vi med at vi bare vil møte det hyggelige, oppegående og dannede publikummet som jo tross alt er grunnen til at vi driver med dette.

Velkommen til en kveld litt utenom det vanlige!

Velkommen onsdag 28. februar til våre nye lokaler i Den Gode Café, Fredensborgveien 13. Vi åpner dørene til kjelleren kl. 19, og det koster 50 kroner å komme ned. Aldersgrensen er 18 år.

www.kjetter.com
www.heatherpringle.com/books/master.html
www.hlsenteret.no/

<em>Gird_09</em> sitt bilete

bücher

Blir det tilfeldigvis mulighet for å kjøpe boken hennes?
Jeg vil ha den.
*sikler*
___________
"I believe in free everything."


<em>irma vep</em> sitt bilete

Den kommer

ut på norsk på Bazar forlag etter hvert, hvis jeg ikke tar helt feil. Men du ville vel helst ha den engelske tenker jeg :)

"Unpredictable like the sun. And the rainfall"


<em>Gird_09</em> sitt bilete

definitivt

Jeg er ikke så glad i lese norsk.
Høres kanskje rart ut, men fagbøker synes jeg er lettest på engelsk. Går fortere.
Pluss, og nå får jeg Kari på nakken, norsk er fryktelig upresist og har et altfor lite aktivt ordforråd.
Litt upraktisk når jeg skriver på norsk, men ok, jeg er vant til å forholde meg til to språk av gangen.
Men om jeg ikke finner den på engelsk tar jeg den på norsk.
___________
"I believe in free everything."


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

I Pringles tilfelle er vel

I Pringles tilfelle er vel det viktigste poenget at siden boka er skrevet på engelsk, er det en fordel å lese'n på originalspråket.

Selv om jeg, teit nok, har lest Strindberg på nårsk. Dumme meg.

:d

"The love of someone who does not cause difficulties is of long duration. To have a relationship with a friend who is shy and timid is pleasurable; but friends who have continuous needs and demands are unbearable."
- Abu Bakr Muhammad ibn Ahmad ibn Dawud


<em>Karirari</em> sitt bilete

Så ikke denne før nå.

Så ikke denne før nå. *klatre opp på nakken til gird*

Norsk er da for faen ikke et upresist språk med et for lite aktivt ordforråd! Ingen er ansvarlig for ditt ordforråd annet enn deg selv, om du bruker 50 eller 500 ord om dagen har ikke noe med hvilke ord som er tilgjengelig på norsk å gjøre.

Snobb! *skule*

Men jeg er full tilhenger av å lese på originalspråket så fremt du kan det. Jeg leser ikke engelske bøker på norsk, men jeg leser tyske, japanske, franske og spanske bøker på norsk. Folk som kommer og sutrer over at "waaah, jeg vil ha denne portugisiske boka på engelsk, fordi jeg liiiiiker ikke å lese norsk" fortjener et tupp i rævva. Det er VÅRT ansvar å ta vare på språket vårt, hvis alle bestemmer seg for at norsk er et fattig språk, blir det et fattig språk. Vi har et enormt forråd av ord, det er bare å bruke dem!


<em>Gird_09</em> sitt bilete

Men!

Ordforrådet blir ikke brukt, ihvertfall ikke til å lage presise oversettelser av fagbøker. Jeg har lest oversatt faglitteratur, og jeg må bare si at språknet nærmest utelukkende er dårlig. Jeg har lest faglitteratur oversatt til dårlig engelsk også, men der er ihvertfall fordelen av det ikke er uforståelige faguttrykk som blir dårlig oversatt men dårlig gramatikk.
Dessuten er det en fordel at når det meste avfaglitteraturen på området foreligger på engelsk eller tysk, at man ikke driver og finner på nye ord på norsk til erstatning for de tyske eller engelske. Det er rett og slett forvirrende. Boken til Speer, "Erindringer", er et nydelig eksempel på det. Der brukes norske oversettelser av alle de forskjellige tyske administrative og militære fagordene, noe som etterlater meg som et stort spørsmålstegn til tider.
Når ordforrådet ikke blir brukt av skribentene er det ikke mitt ansvar som leser å gjøre noe med det. Når ikke faglitteraturen opp, når den er oversatt til norsk, gidder jeg ikke lese den. Markedet rår her også, har ikke norsk noe å fare med får det heller bare dø ut.
___________
"I believe in free everything."


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Tiltredes! Kari taler kloke

Tiltredes! Kari taler kloke ord!

Hvorfor utilisere xenonymer når det eksisterer adekvate, domestikale substitutter?

:d

"The love of someone who does not cause difficulties is of long duration. To have a relationship with a friend who is shy and timid is pleasurable; but friends who have continuous needs and demands are unbearable."
- Abu Bakr Muhammad ibn Ahmad ibn Dawud


<em>Gird_09</em> sitt bilete

ta det opp med oversetterne

Jeg konsumerer (for tiden) ikke produserer.
Det er ikke jeg som ikke bruker bra norsk, det er de som oversetter der må kjefte på.
A: "Denne maten smaker dritt!"
B: "NEI! Du må kjøpe norsk! Det sparer miljøet og skaper arbeidsplasser!"
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Moroklumpen :p Seriøst, ord

Moroklumpen :p Seriøst, ord (og hvor de kommer fra) er så gøy! Det være seg idiotiske fremmedord (aksessere?!) eller nesten glemte dialektord (æ bli søkkførspælt!), å leke med ord er utrolig festlig. Jeg gjenoppdaget "suppedas" her en dag, og har siden bestrebet meg på å maksimere min anvendelse av det. Benytte uttrykket med optimal hyppighet. Utilisere det med stadig økt frekvens. Bruke det ofte! :D


<em>Baetylos</em> sitt bilete

Er det mulig

å få i hvertfall en tråd på dette forumet uten at det skal ende i diskusjon om norsk rettskrivning og språk?

På forhånd takk!

--
When we have eachother, we have everything

This Fading Dream | Gotham Nights | Kjettersk Kjeller


<em>Karirari</em> sitt bilete

http://synth.no/node/4870 htt


<em>batcheeba</em> sitt bilete

Godt poeng, Sir. Jeg vet om

Godt poeng, Sir.
Jeg vet om venner av meg med dysleksi som ikke vil skrive her fordi man blir slaktet at once.
For noen er denne kritikken noe de må forholde seg til konstant ellers, så kanskje det hadde vært ok for de å slippe denne kritikken på et forum der de har lyst å bidra?

-Som i en veldig tunnel klinger lyden
av mine skritt imellem vegg og vegg-
R.Nilsen


<em>Karirari</em> sitt bilete

Sånn bortsett fra at dette

Sånn bortsett fra at dette er første gang det har skjedd på ganske lenge, og vi diskuterte norsk vs engelsk, ikke skrivefeil noen hadde begått?


<em>Gird_09</em> sitt bilete

'parantes' kari?

Er ikke lenge siden....
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Det var jo ingenting, bare

Det var jo ingenting, bare en post eller to, og såvidt jeg husker var henrik, som jeg visste ikke kom til å ta det ille opp.


<em>Gird_09</em> sitt bilete

offentlig skue

Men når du pirker på skrivefeilene til en person her, så ser alle det. Og folk som ikke akkurat synes det var kult å få røde streker i norsktimene blir jo ikke akkurat lystne på å bruke synth.no.
Det er ikke alle som eventuelt kunne tenke seg å bruke forumet her som vet hvem henrik er, eller hvem du er.

Og, jeg skal ta selvkritikk i denne posten, fordi jeg tross alt provoserte frem en språkdiskusjon - som jeg egentlig synes er fånyttes og på siden av alt. Men jeg gjorde det i påvente av at en ville komme likevel, så jeg hadde en preemptive strike for å si hva jeg mente.
Jeg skal være mer tilbakeholden med språklige utsagn i fremtiden. De er destruktive for kos og hygge.
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Postx2

Nothing to see here, move along.


<em>Strega</em> sitt bilete

Det er endel folk som synes

Det er endel folk som synes at synth.no er "leet" og derfor holder seg unna. Diskusjoner som denne kan vel ha noe med det inntrykket å gjøre..

Don't confuse having an iron rod stuck up your ass with having a spine


<em>Scorn</em> sitt bilete

Svada

Jeg vet om flere folk som ikke gidder bruke synth.no fordi det er så mye "ikke synth" relatert innhold her.


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Svada

Det har du sikkert rett i. Hele denne tråden er jo ikke så veldig synthrelatert heller, siden Kjettersk Kjeller vel strengt tatt ikke er noen synthklubb.

Spørsmålet er hva man eventuelt skal gjøre med det. Skal man kaste ut alt som ikke har med synth å gjøre, blir det ikke mye igjen.

Men i dette tilfellet var det *ikke* Kari som fikk det til å skli ut, synes jeg.


<em>Karirari</em> sitt bilete

For en gangs skyld :) Takk!

For en gangs skyld :) Takk!

Forøvrig kjenner jeg masser av folk som bruker synth.no nesten hver dag, og har det kjempefint her :)


<em>elektronika</em> sitt bilete

Men da bør man ta initiativ

Men da bør man ta initiativ selv og skrive om synthrelaterte emner. Synth.no er stort sett styrt av brukerne, så hvis man er misfornøyd med innhodlet bør man forsøke å skape en motvekt til ikke-synthete emner.

Personlig vil jeg heller ha noen OT-tråder enn streng sensur.

-----------------------
Look what I can do!
-----------------------


<em>elektronika</em> sitt bilete

p.s. hvis man ser på

p.s. hvis man ser på overskriftene på forsiden og i forumet er jo de stort sett synthrelaterte. Det er som regel bloggen som sklir ut.

-----------------------
Look what I can do!
-----------------------


<em>Baetylos</em> sitt bilete

Jeg mener ikke

at det skal være streng sensur her. Folk skal absolutt få lov til å blogge om hva det måtte være eller starte poster om norsk rettskrivning og Premier League. Dette er jo et forum for "likesinnede" hvor man skal kunne utveksle meninger og skravle.

Men det kan da ikke være så mye forlangt at man holder seg til temaet for en post? Hvis noen lager en post under kategorien musikk så vil jeg i min naive tro anta at de som regel er ute etter å diskutere dette. Da er det frustrerende når det går to kommentarer også er man inne på miniskjørt.

Beklager at jeg virker noe gretten og snurt i dag. Og jeg beklager at jeg er interessert i musikk, jeg lover å jobbe hardt for å legge av meg den uvanen ;)

--
When we have eachother, we have everything

This Fading Dream | Gotham Nights | Kjettersk Kjeller


<em>Karirari</em> sitt bilete

Mhm, fordi det er umulig å

Mhm, fordi det er umulig å scrolle videre og unnlate å lese poster/tråder man ikke er interessert i. Hvis noen syns det er for lite synth her, kan de pokker meg logge seg på og, jeg vet det høres bisart ut, SNAKKE OM SYNTH.
Å sitte og sture i sofaen og vente på et svadaeksodus fra synth.no, er definitivt et håpløst prosjekt.


<em>Baetylos</em> sitt bilete

problemet er at

når noen prøver seg på en musikkrelatert post tar det nøyaktig fem sekunder før det sklir over i Formel 1, porno, rettskrivning, likestilling, gulost, sirupsnipper og jeg vet ikke hva...

--
When we have eachother, we have everything

This Fading Dream | Gotham Nights | Kjettersk Kjeller


<em>Karirari</em> sitt bilete

Atte, jeg har prøvd å

Atte, jeg har prøvd å slutte med det :)


<em>Gird_09</em> sitt bilete

siling

Det er kanskje vanskelig å tro, men jeg personlig prøver faktisk å sile før jeg skriver. Jeg vet at jeg har konsentrasjonsevnen til en sommerfugl og liker kaos, så ut av respekt for andre forsøker jeg å tenke meg om to ganger før jeg skriver noe.
Spesielt i mer saklige tråder.

Men jeg må si, til mitt forsvar i forhold til synth-relaterte tråder, de gangene jeg har bidratt med musikkdiskusjon har det skapt mer strid enn det har vært verdt. Så det frister ikke til gjentagelse. Når det gjelder musikk holder jeg kjeft, med mindre noen andre tråkker uti før meg.

Det skal ikke mye dissidens til før man blir utsatt for tirader fra flere leire her inne, uansett hva man skriver om. Det gjelder musikk også. (Her igjen bør jeg ta selvkritikk, jeg har vært ganske fiendtlig til tider.)
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Det syns jeg også er et

Det syns jeg også er et poeng, det er litt sånn: "Jeg vil ha musikkdiskusjon, men bare om den typen musikk jeg liker, og bare med folk som er stort sett enige med meg."


<em>Gird_09</em> sitt bilete

absolutt

Og som jeg har sagt en gang før, når man har en side for et "miljø" som liker alt fra disco og synthpop, via ebm, goth, postindustri, techno og industri til støy, så er det ikke mye vi har til felles når det gjelder musikk.
Da blir det fort litt krøll.
Og jeg har lært på feil måte at man ikke skal åpne kjeften basert på uenighet om hva noe er eller hvor bra noe er eller hvor spennende noe er etc.
Hva er igjen av musikkdiskusjon da?
Hvem som har hvilke plater, hvem som så hva når, og hvem som bruker hvilke synther?

___________
"I believe in free everything."


<em>Baetylos</em> sitt bilete

Sånn

skal det heller ikke være. Man skal ikke være engstelig for å diskutere musikk ut av frykt for å bli bombardert med lange tirader. Det må gå an å diskutere på en fornuftig måte uten at det skal utvikle seg til hva noen kan føle som personlig angrep. Man må kunne respektere at andre har andre preferanser og synspunkter enn en selv.

--
When we have eachother, we have everything

This Fading Dream | Gotham Nights | Kjettersk Kjeller


<em>Larsebass</em> sitt bilete

Du sa det jeg skulle

Du sa det jeg skulle si, Baetylos...

"Tingene er ikke, hvad man tror de er - det tror man jo for resten ikke."
Piet Hein


<em>Soulmachine</em> sitt bilete

jeg har også to venniner

jeg har også to venniner som ikke skriver lengre på synth.no fordi hvis dem skulle være så uheldig å skrive feil, føler dem at de blir sjikanert.

Hasj fører til batikk


<em>kriegaffe nr11</em> sitt bilete

lang kjeller?

Kor lenge kjem foredraget til å vare?
Og startar det rett etter åpning (les 19.30)?

Er litt bekymra for ikkje å rekke det, då eg har ting å vere på frå ni.

Har vore alt for få gonger på Kjettersk. Støtt og stadig interessante ting som skjer der.


<em>Baetylos</em> sitt bilete

Normalt

starter foredraget rundt kl. 20 og varer i 45-60 min.

--
When we have eachother, we have everything

This Fading Dream | Gotham Nights | Kjettersk Kjeller


<em>Gird_09</em> sitt bilete

meeeeeeen

Det var altså ingen som svarte på det opprinnelige spørsmålet mitt.
Må jeg jakte ned boken elsewhere eller er den tilgjengelig neste onsdag?
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

*komme med konstruktive bidrag*

Vel, ingen i Arkkjeden har den inne, men jeg kan bestille den til deg for 99 schpenn. Da kommer den neste torsdag.


<em>Gird_09</em> sitt bilete

Det kommer jeg tilbake til deg på

Får se om jeg finner den ellers først. Det er litt enklere.
Jeg er uansett ikke her neste torsdag.
*takker for konstruktivt bidrag*
Veldig snilt av deg. :)

___________
"I believe in free everything."


<em>Bassington-Bassington</em> sitt bilete

Boksalg

Nei, det blir ikke salg av Heathers bok på Kjeller'n.

"The love of someone who does not cause difficulties is of long duration. To have a relationship with a friend who is shy and timid is pleasurable; but friends who have continuous needs and demands are unbearable."
- Abu Bakr Muhammad ibn Ahmad ibn Dawud


<em>Gird_09</em> sitt bilete

Da blir det bokhandlerrunden i morgen

Tenker jeg....
Takk for svar. *er overdrevet formell og høflig*

___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Nei, men hvis du ikke

Nei, men hvis du ikke bestiller den til neste torsdag, kommer den først torsdagen etter der igjen.


<em>Gird_09</em> sitt bilete

Passer utmerket.

Jeg gir deg beskjed. :)
*klør i fingrene*
Perfekt bok for min komparative analyse av historiesynet i NS og NSDAP.
___________
"I believe in free everything."


<em>Karirari</em> sitt bilete

Det var Master Plan, sant?

Det var Master Plan, sant? Eller har jeg sjekket feil bok? Si i fra før denne onsdagen kl 13, det er da fristen for å få bøkene neste torsdag går ut.


<em>Gird_09</em> sitt bilete

roger wilco

Utmerket.
10-4
___________
"I believe in free everything."


Visningsval for kommentarar

Velje korleis du vil at kommentarar skal visast, og klikk 'Lagre innstillinger' for å aktivere endringane.