|
Tim Berners-Lee er mannen som oppfant World Wide Web. Uten han er det ikke sikkert at jeg ville sittet her og laget en side tilegnet nettopp han.
Filosofien bak World Wide Web
Ideen om World Wide Web(WWW) startet med et ønske om å lage et sted der folk, uavhengig av hvor i verden de befinner seg, skulle kunne utveksle tanker og ideer. desverre er ikke utviklingen av WWW bare vært positiv. Frie kanaler kan også brukes av folk med ulovlige hensikter, folk som vil spre ondsinnet propaganda og bli utnyttet av profitører og andre som er ute etter mange, raske penger. Det er gjerne prisen man betaler for full ytringsfrihet. For Berners-Lee skal internet oppfylle et demokratisk ideal. For han betyr det at alle individer i et samfunn skal være involvert på flere nivåer, slik at samfunnet skal fungere. Slik på også WWW være fleksibelt nok for å fungere på menneskers alle nivåer. Det vil si at ethvert individ må kunne linke familiens fotoalbum til jobbens hjemmeside, hvis han ønsker det. Bare da vil vi som mennesker trives med WWW som verktøy.
I begynnelsen var tanken at man skulle lage et medium der folk kunne kommunisere bi-direksjonalt. Meningen var aldri at folk skulle slite med HTML eller se en eneste URL. Man skulle på enkel måte kunne legge inn informasjon som umiddelbart skulle kunne bli lest på den andre siden av kloden. Overraskelsen var derfor stor da han oppdaget at folk faktisk tok til seg HTML og var klare for å jobbe på den måten på WWW. Og det ser ut til at det fungerer, for siden 1992-93 da "vanlige" folk også begynte å bruke WWW, øker antall brukere med en voldsom fart. Og det blir brukt som et interaktivt verktøy. Burners-Lee fortekker dog selv å kalle det interkreativitet, og idealet hans er å skape en eks. 3-D virtuell verden der man kan skape og bygge sammen. Og fortsetter hans sitt idealistiske og kreative arbeid, skal man ikke se bort i fra at det er rett rundt hjørnet.
Hvordan ble World Wide Web laget?
World Wide Web ble utviklet ved CERN i Sveits. I første omgang var systemet basert på enkel hypertekst kalt HTML (Hypertext Markup Language). Hypertekstdokumentene ble utstyrt med en adresse slik at de fikk evnen til å bli funnet. Dette ble gjort med URI (Uniform Resource Identifier). Ved CERN fantes det også noe teknologi om og for nettverk.
Ingen hadde tidligere tenkt på å koble nettverk og dokumenter ved hjelp av URI. Dette ble derfor gjort som et forsøk på å forenkle arbeidet med å finne dokumenter for forskerne som arbeidet ved CERN. På denne måten kunne dokumenter bli funnet, ikke bare på de enkelte datamaskiner, men på alle datamaskiner som var koblet til nettverket.
For at flere datamaskiner skal kunne brukes opp mot hverandre, må de kunne kommunisere. Man kan si at de må snakke samme språk. Dette blir gjort via noe som kalles protokoller. For bruk i nettverket satt Tim Berners Lee sammen en kommunikasjonsprotokoll som ble kalt HTTP (Hypertext Trancfer Protocol).
Dette gjorde han også på sin neste datamaskin og laget samtidig den aller første Web-browser. Det engelske ordet kan enklest bli oversatt til en nettleser. Denne fungerte også som et nettsøker-verktøy. Den første nettleseren var derfor både en leser, søker og et verktøy for å lage dokumenter.
|